Statig blog 4: Koning(inne)dag

Statig blog 4: Koning(inne)dag

Door: Gijs Joost Oude Wesselink

Koninginnedag. Een dag die elk jaar een groot feest betekent voor het hele land. Al zoveel Koninginnedagen gingen ons voor, je zou denken dat ook de editie van dit jaar weinig moeilijkheden met zich mee zou brengen. Niets blijk minder waar. Dat Koninginnedag dit jaar een extra bijzondere dag zou worden werd al in januari duidelijk toen koningin Beatrix haar abdicatie aankondigde, 30 april van dit jaar zou het dan zover zijn. Na de bekendmaking  werd er, keurig op z’n Nederlands, een heus Nationaal Comité Inhuldiging ingesteld dat de inhuldiging zou organiseren. Lijkt goed geregeld en probleemloos. Weer niets blijkt minder waar.[more…]

De traditie schrijft namelijk voor dat het nieuwe staatshoofd een cadeau van het volk krijgt. In het verleden waren dit boten en andere poenige zaken. Echter zou deze editie van de troonwisseling een troonwisseling worden op een budget. Met een heuse crisis waar we niet lijken uit te komen misschien niet eens zo’n slecht idee zou je denken. Totdat het idee voor het cadeau werd gepresenteerd. Het zou een lied voor de koning worden. Er werd uiteindelijk, na vele ingezonden ideeën, een producer benaderd (waar ik de naam niet meer van durf te noemen, maar ik denk dat iedereen wel een idee heeft over wie ik het heb).  Het product, een lied geworden dat ingezongen is door –ik weet niet hoeveel- mensen. Het nummer kreeg, samen met zijn producer, een ware storm van kritiek over zich heen. Het ging zover dat de producer uiteindelijk besloot om het nummer dan maar terug te trekken. Met de redenering dat als toch niemand het wat vindt en er zulke zware bedreigingen worden geuit ‘hij’ er niks meer mee te maken hoefde te hebben. Als je een beetje hebt gevolgd wat de reacties waren op het fiasco van het lied niet een hele vreemde gedachtegang. Vreemder echter de reactie van het Nationaal Comité Inhuldiging die het terugnemen van het lied heeft teruggenomen. Met andere woorden het lied waar half Nederland over is gevallen wordt toch ons cadeau aan de Koning.

Wat een gezellige dag leek te worden is ontaard in een ongemakkelijk samenzijn terwijl wij een nieuwe Koning krijgen. De vraag is nu dan ook wat gaan wij zingen op 30 april, ik zie het niet voor me dat de mensen die publiekelijk het nummer bij het grofvuil hebben gezet het op 30 april gebroederlijk gaan meezingen. Het belooft een spannende dag te worden.