Blog #15 – Interview Catch Legal

Blog #15 – Interview Catch Legal

2 december 2020

Door: Doortje Peters

Gesproken met: Fleur Bouman en Nina Schippers

Op woensdag 2 december nodigde Catch Legal mij uit om een interview af te nemen. Ik werd uitgenodigd om langs te komen op het kantoor in Amsterdam om met Nina Schippers en Fleur Bouman te spreken. Vanaf het moment dat ik het kantoor binnenstapte voelde ik een fijne sfeer. Een mooie en fijne werkplek op een toplocatie. Al snel kwamen wij in gesprek over het kantoor, de overgang tussen studie en het werkende leven en natuurlijk het bestuursrecht.

Catch Legal

Catch Legal is een juristenkantoor gespecialiseerd in het bestuursrecht en het omgevingsrecht. De juristen van Catch Legal adviseren en procederen. Zij staan naast particulieren en bedrijven ook de overheid bij. Beide kanten zijn erg leerzaam en interessant vindt Fleur. De praktijk varieert enorm! Het kan gaan om het schrijven van een bestemmingsplan voor de overheid, maar het kan ook gaan om een advies aan een restauranthouder die graag een tweede restaurant wil openen op een nieuwe locatie en de begeleiding bij het regelen van de toestemmingen die daarvoor nodig zijn. Vaak wordt de vraag gesteld of de werkzaamheden anders zijn bij Catch Legal dan op een advocatenkantoor. “Nee” wordt door Nina en Fleur gezegd. Zoals veel studenten al weten hoef je voor het adviseren en procederen in het bestuursrecht geen advocaat te zijn. 

Toegankelijk en persoonlijk

Onderwerpen waar we het lang over hebben gehad zijn de toegankelijkheid en de persoonlijke begeleiding van de juristen. Op deze punten onderscheidt Catch Legal zich van andere kantoren.

De informele sfeer maakt het kantoor erg toegankelijk en zorgt voor een fijne werkplek. Ook zorgt de laagdrempeligheid ervoor dat iedereen hulp kan vragen zonder zich bezwaard te voelen. De juristen staan er niet alleen voor als zij ergens tegen aanlopen. Hoewel er verschillende posities zijn in het bedrijf wordt iedereen gelijkwaardig behandeld. Daarnaast zorgt het kantoor, ondanks Covid, voor een fijne werkplek thuis en worden er veel inhoudelijke, maar ook veel niet-werk gerelateerde digitale activiteiten georganiseerd, met bijvoorbeeld een bijbehorend borrelpakket. Dat zorgt er volgens Fleur voor dat je ook in deze tijd goed verbonden blijft met het kantoor en je collega’s.

De persoonlijke begeleiding is een belangrijk punt voor Catch Legal. Zij besteden hier dan ook veel aandacht aan. Iedere junior jurist komt in een begeleidingstraject waarin hij of zij zich kan ontwikkelen. Naast het inhoudelijke werk en competenties wordt hier ook gekeken naar hoe de jurist zich ontwikkelt als persoon.

Catch jurist

De persoonlijke begeleiding moet ervoor zorgen dat de junior jurist zich ontwikkelt tot een ‘Catch jurist’. Ik vroeg aan Nina en Fleur waar een Catch jurist aan moet voldoen. Het gaat om een lijst met verschillende competenties. Het adviseren van bedrijven en particulieren, het adviseren van de overheid, maar ook spreken en schrijven zijn voorbeelden die werden gegeven door Nina. De juristen worden getraind om nog beter te worden in deze competenties zodat zij hun cliënten zo goed mogelijk kunnen bijstaan.  Zo worden er regelmatig workshops gegeven om nieuwe dingen te leren en toe te passen in de praktijk. De overgang van studeren naar werken wordt mede door dit traject niet als vervelend of lastig ervaren.

Daarnaast worden er regelmatig interessante blogs gepost over verschillende onderwerpen. Fleur vertelde dat een jurist een onderwerp mag kiezen uit de verschillende expertises van Catch Legal om zich in te verdiepen. Over dit onderwerp schrijft de jurist blogs en verzorgt de jurist bijeenkomsten. Ook worden de ontwikkelingen over het gekozen onderwerp goed in de gaten gehouden door de jurist en gedeeld in een wekelijkse nieuwsbrief, zodat iedereen bij Catch Legal goed op de hoogte blijft. Fleur had dit jaar bijvoorbeeld het onderwerp ‘horeca en detailhandel’. Fleur heeft de juristen meegenomen naar een restauranthouder, waar ze heerlijk gegeten hebben, maar waar het team ook vragen kon stellen aan de restauranthouder over het ondernemerschap en waar hij als restauranthouder bestuursrechtelijk tegenaan loopt. Fleur vertelt dat iedereen creatief mag zijn met zijn thema en zijn eigen draai eraan mag geven. “Dat wordt alleen maar erg gewaardeerd!”

Stage

Het kantoor biedt stages aan waar je als student een goed beeld krijgt van de omgevingsrechtpraktijk. Je draait volledig mee in het team en werkt aan verschillende dossiers met junioren, medioren en senioren. In een korte periode word je persoonlijk en intensief begeleid en leer je de praktijk goed kennen. Indien je geïnteresseerd bent in het omgevingsrecht, is Catch Legal dus bij uitstek de plek om stage te lopen!