Blog #8: Verslag studiereis 2020 naar Istanbul

Blog #8: Verslag studiereis 2020 naar Istanbul

In deze Statigblog zal teruggekeken worden op een van de hoogtepunten van dit collegejaar, namelijk de studiereis 2020 naar Istanbul, Turkije. Een verslag van de studiereis kon natuurlijk niet uitblijven. Hieronder zul je de dagelijkse activiteiten lezen van de medereizigers in de week van 2 februari 2020 tot 9 februari 2020. Ik zal de dag tot dag beschrijvingen geven en de commissieleden van de studiereiscommissie, Maxime Visser en Loes van de Wijdeven, zullen tussendoor een kort verslag geven van de mooiste/leukste herinneringen aan de studiereis 2020 naar Istanbul.

Met vriendelijke groet, 

Lotje Cuperus,

h.t. Fiscus

Bestuur XXXIV

Eindelijk was het zover. Op 2 februari 2020 stonden wij als studiereiscommissie samen met 14 andere leden van Politeia klaar om het vliegtuig in te stappen naar het prachtige Istanbul. Weer stond dit jaar niet een exotische bestemming op de planning. In Istanbul was de gemiddelde temperatuur 11 graden. Na meerdere vergaderingen en na ongelofelijk veel te hebben gemaild en gebeld stond er een mooie planning klaar. Nog op Schiphol hadden wij als studiereiscommissie onze eerste hinder, iemand was zijn paspoort vergeten. Gelukkig kon deze snel gebracht worden en stond niks onze studiereis nog in de weg. Na een 3,5 uur durende vlucht en een transfer kwamen we aan bij onze twee airbnb’s. Na te hebben ontdekt dat er toch echt geen lift aanwezig was, heeft iedereen zijn koffers de trappen op moeten sjouwen en zijn we daarna uiteten geweest en heeft een deel van de groep de reisdag afgesloten met drankjes in een Ierse pub.  

Bij het begin van onze eerste volle dag  in Istanbul, zijn we vroeg vertrokken richting de Istanbul University Law Faculty. Hier hebben we een lezing gekregen over het vluchtelingenrecht van de Istanbul Center of International Law samen met studenten uit heel Turkije. Na de lezing hebben we geluncht met de leiding en daarna zijn we in groepjes uiteengegaan samen met Turkse studenten om de stad te verkennen door middel van een ‘treasure hunt’. In de avond zijn we heerlijk uit eten geweest en hebben we het nachtleven van Istanbul ontdekt. Het vinden van een geschikte uitgaansgelegenheid was zo gebeurd, toen een van de leden er achter was gekomen dat er een bar was met een Nederlandse eigenaar, Ritim it was. De avond is goed afgesloten met meerdere van de groep uiteindelijk te vinden op de bar en niet aan de bar. 

Dag drie maakte plaats voor het bezoeken van de toeristische aangelegenheden die Istanbul had te bieden. Het bezoek stond op de planning van het Aziatische gedeelte van Istanbul. Hier hebben we na een beetje verdwaald te zijn, de beroemde dinsdagmarkt gevonden van Istanbul. In de avond heeft het advocatenkantoor Ariturk ons uitgenodigd voor een rondleiding op het advocatenkantoor samen met hapjes en drankjes.

Dag vier was een vroege ochtend voor velen. Het Nederlandse consulaat stond op de planning. Daarna zijn we in groepen verdeeld naar de Hagia Sofia gegaan en het Topkapi paleis. Deze toeristische aangelegenheden van Istanbul konden wij als Politeia natuurlijk niet overslaan. In de avond was het tijd voor het diner waar iedereen de hele week al op aan het wachten was. De commissie heeft het eten deze avond gefinancierd en iedereen heeft volop kunnen genieten van het Turkse eten en de bijgaande cocktails. In de avond hebben we met de groep de karaoke gevonden in Istanbul bij een bar waar we (gelukkig voor iedereen) alleen waren en zijn we erachter gekomen wie kan zingen als een nachtegaal en wie beter nog wat les kan nemen. Al met al een hilarische afsluiting van de dag. 

De volgende dag zijn de overgebleven toeristische bestemmingen bezocht en hebben we de wijk Sultanahmet ontdekt met alle kleine winkels waar meerdere cadeautjes zijn gekocht voor iedereen die thuis was achtergebleven. 

Op de ene laatste volle dag zijn we verdeeld in twee groepen. een van de groepen die wel naar het archeologisch museum wilden en de anderen die hier niet heen hoefden. Het archeologisch museum was een attractie die niet gemist kon worden. Naast de vele sacrofagen die het in het bezit had, was er ook een mummie. In de avond hebben we een Pub Crawl gedaan en zijn we via een partybus gebracht naar de clubs van Istanbul. Tot ons grote vermaak was de eerste club die werd aangetikt, degene waar de meesten al meerdere keren heen waren geweest, de enige echte Ritim.

Dag zeven was een dag waar iedereen even de tijd moest nemen om uit te kateren. Een deel van de groep is richting de Tunel gegaan van Istanbul maar velen hebben deze dag ook gepakt om langzaam op te staan en de eigen wijk Beyoglu te ontdekken en lekker daar te lunchen. Aan het eind van de dag hebben we gegeten bij een restaurant waar we de studiereis 2020 van Politeia goed hebben afgesloten. 

De laatste dag sloten wij af met het beklimmen van de Galata tower. Het meesterwerk dat midden in onze buurt Beyoglu stond, was tot dan toe nog niet beklommen en de laatste dag (een half uur voordat we uit de airbnb moesten vertrekken) leek ons een uitstekend stressvol moment. Na een rondje genoten te hebben van het uitzicht, zijn we snel naar beneden gegaan en hebben we onze tassen ingepakt. Onze vlucht KL1614 stond op dat moment nog klaar om te vertrekken. In Nederland was de storm Ciara al hevig aan het waaien en de vluchten werden om de haverklap  geannuleerd. Vertrekkend met de transfer naar Istanbul airport stonden wij klaar om te gaan. Gelukkig stond ons vliegtuig ook klaar en na een vertraging konden we vertrekken. Rond 21:00 zijn we veilig geland na een paar extra rondjes te hebben gedaan boven Lelystad. De turbulentie hebben we gelukkig ook overleefd en na de bagage te hebben opgehaald, zijn we allemaal onze eigen kant op gegaan en was er een definitief einde gekomen aan de studiereis 2020 naar Istanbul. Een erg succesvolle reis al zeggen wij het zelf.

Loes van de Wijdeven: De studiereis naar Istanbul was voor mij en veel anderen van de groep de eerste keer dat ik naar Turkije ging. Ik had voordat we gingen al wel veel uitgezocht en bekeken maar ik kon voor ons vertrek toch moeilijk een beeld vormen van hoe het in Istanbul zou zijn. Als ik er nu op terugkijk was het een groot succes. Istanbul is een super leuke en een hele diverse stad. Met name de wijk waar wij verbleven, Beyoglu, vond ik heel gezellig met overal kleine straatjes, winkeltjes en restaurants met heerlijk eten (niet veel vega helaas). Het feit dat de stad is onderverdeeld in een Europees en een Aziatisch deel maakt het ook heel uniek. Ik vond het erg leuk om beide delen te verkennen en de verschillen te ontdekken. Behalve dat de stad zelf leuk was, waren de mensen ook heel erg vriendelijk en behulpzaam. Ondanks dat het me opviel dat veel Turkse mensen de Engelse taal niet spraken (vooral de oudere generaties) wilden ze je toch altijd helpen. Zo hebben wij meerdere keren gesprekken gehad via Google vertalen, wat prima werkte. Eén van de hoogtepunten was voor mij persoonlijk de eerste dag, waarbij we samen met een aantal Turkse studenten de stad gingen verkennen. De Turkse studenten wisten de weg in Istanbul goed te vinden en ze konden daarnaast heel veel vertellen over de cultuur en gebruiken in Turkije. Dit maakte het voor ons erg interessant omdat je op deze manier een goed beeld kreeg van het leven in Istanbul. Een ander hoogtepunt was natuurlijk de Ritim, waar we maar liefst drie avonden zijn geweest. Gratis shotjes en Lil Kleine door de speakers, wat wil je nog meer? Kortom, naar mijn beleving was het weekje Istanbul geweldig, ik had best nog wat langer willen blijven.