
Blog #4: Het leven van een advocaat-stagiair bij Ten Holter Noordam advocaten
Dit Statigblog wordt verzorgd door gastredacteur Joyce van der Holst, advocaat-stagiaire bij Ten Holter Noordam advocaten in Rotterdam. Ze deelt haar ervaringen met het kantoor en beschrijft hoe haar werkdag eruitziet. Al met al: een zeer interessant artikel voor studenten die zich willen oriënteren op de arbeidsmarkt en een baan in de advocatuur overwegen.
Met hartelijke groet,
Bente Yedema
h.t. Commissaris Extern
Bestuur XXXIII
Door: Joyce van der Holst
Op het moment van schrijven van dit blog ben ik inmiddels bijna 10 maanden werkzaam bij Ten Holter Noordam advocaten te Rotterdam. Ons pand bevindt zich aan de Veerhaven, wat betekent dat je iedere ochtend loopt of fietst langs een serie prachtige zeilschepen. Ik loop in mijn hoofd dan alvast de takenlijst door voor die dag, terwijl ik naar links kijk en daar mensen met hun hond het dek zie prepareren voor de reis van later die dag. Dat geeft me altijd een rustgevend gevoel. Zeker als je dit in combinatie ziet met de felle zonnestralen van de ochtendzon.
Het kantoor en de mensen zelf zijn me ook al erg snel een goed gevoel gaan geven. Ten Holter Noordam advocaten is een echt Rotterdams kantoor, waar no-nonsense centraal staat en waar collega’s in de regel zeggen wat zij op hun hart hebben. Dit spreekt mij al vanaf het begin enorm aan, omdat je op deze manier continu weet waar je aan toe bent. Niet alleen voor collega’s onder elkaar is dit prettig, maar ook van advocaat naar cliënt. Je merkt dat cliënten geen behoefte hebben aan een advocaat die louter facturen stuurt en in chique taal om het probleem heen blijft draaien, zeker in deze tijd kan ik me dit voorstellen. In de praktijk is de uitwerking hiervan zo dat cliënten vaak bellen met een probleem en aangeven waar de pijn zit, waarop de advocaat hen dan direct een oplossingsrichting en bijkomende risico’s kan voorschotelen. Dit is voor mij een hele prettige manier van werken.
Als advocaat-stagiair ben je natuurlijk een junior-advocaat, wat betekent dat je – zeker in het begin – minder grote klussen op je bord krijgt dan anderen die al langer als advocaat werkzaam zijn, maar daar tegenover staat dat je (logischerwijs) ook minder verantwoordelijkheid draagt. Wat ik de eerste maanden vrij spannend vond is het schrijven van tijd. Zo dien je bij ons iedere 3 minuten te verantwoorden. Ik zag dit eerst als een soort “Big Brother is watching you”-principe waar ik me geen enkele 3 minuten kon permitteren waarbij ik even uit het raam keek. Op dit moment ervaar ik daar al geen stress meer van, nu ik ook ben gaan inzien dat het schrijven van tijd heel erg behulpzaam is voor jezelf. Je houdt precies bij welke taken je hebt verricht en voor welk dossier. Zelfs al is het voor geen enkel dossier, maar bijvoorbeeld alleen voor zelfstudie. Dit geeft je zelf ook een goed inzicht in hoe lang je met een bepaalde taak bezig bent en zo zie je voornamelijk ook meteen wanneer je progressie maakt op dat gebied. Het schrijven van een bezwaar- of beroepschrift kostte me de eerste paar keren flink wat uren, waarbij dat me nu ongeveer de helft van de tijd kost. Als tip aan andere beginnende advocaat-stagiairs zou ik in dit kader mee willen geven dat je – zeker in het begin – wel echt alle tijd moet schrijven die het je heeft gekost om de taak uit te voeren. Wanneer je je ervoor schaamt dat je acht uur hebt gedaan over het schrijven van een processtuk en er bijvoorbeeld vier uur van zou maken, kom je later in de knel. Bovendien, aansluitend op wat ik hier boven schrijf, kun je, wanneer je al je tijd schrijft, goed zien waarin je beter bent geworden en waarin je nog beter zou kunnen worden.
Ten aanzien van de verantwoordelijkheid groeit die ook naarmate je langer werkzaam bent als advocaat. In de eerste jaren zal het gewicht van de verantwoordelijkheid voornamelijk bij de partners liggen. Mijn patroon zorgt er bijvoorbeeld voor dat werk binnenkomt, en belangrijke vragen die voor een advies moeten worden beantwoord zet hij dan bij mij uit. Het door mij geschreven advies wordt dan goed nagelezen en waar nodig aangevuld vanuit de jarenlange ervaring en expertise van mijn patroon, aangezien hij de eindverantwoordelijkheid draagt voor het geven van een sterk advies. Op deze manier is een dergelijk advies een product van goed teamwork. De aanvullingen of correcties die mijn patroon aan het advies heeft uitgevoerd bespreken we dan later samen, zodat ik de volgende keer weer sterker ben in het schrijven van mijn stukken.
Naast het leren uit de praktijk, volg je als advocaat-stagiair ook een driejarige beroepsopleiding. Dit is soms pittig, omdat van je wordt verwacht dat je naast je voltijdbaan ook studeert en opleidingsdagen voorbereidt. De tentamendagen zijn daarbij meestal op zaterdag, wat het rond de tentamenperiode wel wat hectisch maakt. Hier staat tegenover dat je echt veel opsteekt van de opleidingsdagen. Tijdens de opleidingsdagen wordt bijvoorbeeld ook veel aandacht besteed aan je vaardigheden, waarbij je twee dagen lang in de gelegenheid bent lastige gesprekssituaties met een acteur te oefenen. Dit zijn dagen waar je heel veel aan hebt als beginnend advocaat, omdat dit je in een omgeving plaatst waarbinnen je fouten mag maken en reacties kan oefenen (in de praktijk kan dat uiteraard niet).
Concluderend mag je als advocaat-stagiair vele leuke opdrachten doen, waarbij je – los van de verantwoordelijkheid die je natuurlijk altijd moet nemen voor je eigen werk – geen eindverantwoordelijkheid draagt, en waarbij je heel veel leert. Daarbij komt nog dat ieder arrondissement van de Orde van Advocaten een “Jonge Balie vereniging” heeft, wat een vereniging is van jonge advocaten uit dat arrondissement, waarmee je naast je werk vele leuke activiteiten doet. Aan het einde van deze zomer ga ik bijvoorbeeld met de Jonge Balie Rotterdam naar Belgrado, Servië, voor een studiereis. Ons kantoor is daarnaast ook lid van RotJong, een vereniging van young professionals in Rotterdam, door wie ook op regelmatige basis interessante en leuke activiteiten worden georganiseerd. Naast het werk is er dus ook zat te beleven als jonge advocaat!